Speuren

plezier & ontspanning

voor

hond & eigenaar

 

Handig om te weten!
Mijn lessen zijn zo opgebouwd dat ik de sporen loop terwijl ik je lesgeef, ik ben dus de vermiste persoon die je zoekt. Wil je je hond eens laten lopen op een andere menselijke geur dan mag je in overleg je eigen sporenloper meenemen, zodat ik achter jullie aan kan lopen en je tijdens het speuren direct kan coachen.

 

Duo's maken

Je kunt dit ook samen met een andere lescombinatie vormgeven waarbij ik jullie lessen zo plan dat jullie voor elkaar de sporen kunnen lopen. Voor mij is het geen bezwaar om je hond mee te nemen op het spoor mits dit voor beide honden en eigenaren ok is! Als het niet te warm is en je hond kan goed even in de auto blijven dan is dit ook een optie, we zijn steeds in de buurt.

 

En je andere hond?
Heb je thuis een hond die bijvoorbeeld niet zo goed alleen kan zijn dan kan in overleg de hond met mij mee op het spoor tijdens jouw les, zodat je toch lekker kunt gaan speuren met je andere hond.

Andere dingen uit proberen?
Als de basis van het zoeken naar een menselijke geur er eenmaal goed inzit kun je je hond ook andere dingen laten zoeken of eens een andere manier van speuren uit proberen!

 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Los van de lijn zoeken; je hond zoekt de vermiste persoon en laat jou weten als hij deze gevonden heeft door bijvoorbeeld te blaffen of jou op te halen, het zogenaamde pendelen. Deze manier lijkt meer op hoe reddingshonden werken.
  • Een bloedspoor volgen; binnen de jachtwereld wordt bloed zweet genoemd. Als er bijvoorbeeld een ree wordt aangereden, maar het vlucht weg, dan kan een zogenaamde zweethond worden ingezet om het gewonde dier te kunnen vinden.
  • Het zoeken en verwijzen van voorwerpen; vermisten kunnen dingen verliezen of verdachte zaken weggooien. Natuurlijk zit ook hier hun geur aan! Je hond zal deze zaken signaleren en op zijn eigen wijze dit aan jou laten zien. Aan jou de schone taak dit te signaleren.
  • Het zoeken naar een vermiste hond of zelfs een egel!

 

NB.

Al het zoek en speurwerk wat we bij KynoTeam beoefenen is in de basis bedoeld als hobby en dus enkel en alleen om recreatief samen lekker bezig te zijn. Wil je professioneel aan de slag dan zijn daar andere organisaties voor.

 

De vorm van speuren en omgang met honden die ik beoefen, uitdraag en nastreef gaat volledig uit van de intrinsieke motivatie van honden en is zonder druk of dwang. De hond bepaalt zelf hoe hij speurt en van welke bronnen hij gebruik maakt. Wij volgen de hond.

 

Ik werk enkel en alleen op een positieve basis. Fysieke correcties worden nooit of te nimmer gegeven en zijn NIET toegestaan direct voor, tijdens en na de les. Dit betekent ook dat het dragen van bijvoorbeeld een slipketting (zonder stop) en andere correctiemiddelen niet is toegestaan.

 

Weersomstandigheden

Speuren is zeer intensief voor de hond, bij temperaturen boven de 25 graden wordt er niet meer gespeurd. Waar mogelijk zal ik de lessen op warme dagen vroeg in de ochtend plannen. Bij storm, ijzel en onweer kan het te gevaarlijk zijn in het bos. De lessen zullen dan op een later moment opnieuw worden ingepland. 

 

Annuleren

Soms komt het leven tussen de planning door en natuurlijk kun je je les verzetten. Doe je dit 24 uur voordat je les start dan is het kosteloos. Na die tijd zal de les in rekening worden gebracht. Noodsituaties natuurlijk uitgezonderd, in overleg en ter beoordeling van KynoTeam.